duminică, 4 februarie 2018

Cultură? E ziua ta? Tare îmi este milă uneori de tine atunci când văd cum te masacrează unii...

 

Cultură? E ziua ta? Tare îmi este milă uneori de tine atunci când văd cum te masacrează unii și cum uităm cu toții să-ți acordăm credit, să te aplaudăm și să vedem în tine o mică parte din salvarea asta pe care tot o trâmbițăm, din piețe până la televizor. 15 ianuarie e Ziua Culturii Naționale și ziua în care se năștea cel ce este poet de geniu, o lumină a creației – Mihai Eminescu. 
Și de el ne-aducem aminte doar acum și parcă din ce în ce mai tare îi lovim opera, mânjindu-l cu necunoaștere, cu indolență. Poezia lui este una dintre minunile ce ar trebui, din fragedă pruncie, să ne facă viața mai frumoasă, să ne facă mai deplini!
Eminescu nu ne judecă, însă ne judecă propria noastră ignoranță! Mâna pe o carte e greu să punem, câteva fraze despre el, despre opera și viața sa, e greu să descifrăm, dar nu imposibil și în amalgamul acesta de iluzii, parcă tot Eminescu ne e culoar, ca un vizionar al literaturii, al publicisticii, al prozei.
Cu gându-l la Eminescu, sper într-o cultură în care valorile să fie primordiale și românii să înțeleagă că neamul acesta nu poate exista fără propriile simboluri! Mai jos sunt la Ipotești, în fața Casei Memoriale Mihai Eminescu pe care o vizitează din ce în ce mai puțini! De am sau nu dreptate, Eminescu să mă judece! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu