sâmbătă, 23 august 2014

FUEGO, FOCUL CARE-L CÂNTĂ ! LA MULȚI ANI, PAUL SURUGIU ! – MESAJ DIN PARTEA ACADEMICIANULUI NICOLAE DABIJA

FUEGO, FOCUL CARE-L CÂNTĂ ! LA MULȚI ANI, PAUL SURUGIU ! – MESAJ DIN PARTEA ACADEMICIANULUI NICOLAE DABIJA

Pentru spectatorii basarabeni, Fuego reprezintă un capitol. Un motiv de revitalizare, o cauză nobilă, muzicală, care le pune întreaga trăire în cântec, care așează poeții și compozitorii neamului lor, atât de vitregit de istorie, în trofeul artei. De asta performanțele sale în artă au fost răsplătite de către președintele Nicolae Timofti, în anul 2012, care i-a oferit lui Paul Surugiu, prin decret prezindențial, titlul de “ ARTIST AL POPORULUI REPUBLICII MOLDOVA .”
Succesul său în Republica Moldova vine, în esență, pe fondul sincerității sale, dar toată această căldură în a cânta pentru toți ca pentru unul, este dublată de sentimentul unic al moldovenilor față de toată opera sa, de momentele unice cu Grigore Vieru, de proiectele remarcabile pe scena Palatului Național, precum și de maniera sa de a trezi o conștiință. Colectivă neapărat. Și unită. O forță care găsește în Fuego, un artist ce cântă din tot sufletul, și codrii, și limba, și neamul, și dorul, și mama și iubirea, un reprezentant, o voce, un suflet românesc .
Legătura sa cu Grigore Vieru a fost momentul în care cariera sa a intrat în altă zonă, iar colaborarea a stat întotdeuna sub semnul prieteniei. O prietenie transpusă, în semn de omagiu, anul acesta, într-un spectacol premiat cu titlul de “ Cel mai bun spectacol al anului “ – TESTAMENT, o lecție de patriotism, fără manual, cu poezia drept scut.
Asta a făcut ca la Bălți, în luna mai, academicianul și poetul Nicolae Dabija să-i ofere, din partea revistei “ Literatura și Arta “, premiul pentru poezie, exclamând – “  Și este bun Acel de Sus, cu- acest popor cuminte / Că ne trimite un Fuego, aceste poezii să ni le cânte !“
Astăzi, cu ocazia împlinirii a 38 de ani, Fuego primește un nou mesaj emoționat din partea lui Nicolae Dabija. De această dată în scris, fiind publicat în “ LITERATURA ȘI ARTA “. LA MULȚI ANI, FUEGO !

“ Fuego e un alt nume al cântecului nostru.Care să ne adune, care să ne însoțească și care să ne încurajeze. El șterge granițele de pe Prut. Le face să dispară. Le spiritualizează. Cântecele, minunatele lui cântece ne unesc.
Ele ne fac mai bogați. Mai demni. Ne restituie mândria de a fi român, în acest spațiu vitregit de istorie, unde e greu să fii român, adică să fii tu însuți. Cântecele lui sunt un dor de Țară, de tine însuți. Ele sunt ca un soare lăuntric, care luminează din interior către afară.
Și când le îngâni ai impresiacă toți frații săi, de la Bug și până la Tisa, cântă cu tine. Fuego e cântecul însuși. El cântă ca să ia aer. El respiră cu cântece. Dacă n-ar cânta s-ar sufoca. Asta e impresia pe care o lasă distinsul rapsod.
Anumite cântece interpretul le cântă astfel, încât fiecare ascultător să poată crede că le cântă doar pentru el. Pe altele le interpretează, ca să ne adune, cu mic cu mare, și să le cântăm bucuroși că ele ne-au întâlnit
Sărut vatra și-al ei nume
Care veșnic ne adună
Vatra ce-a născut pe lume
Limba noastră cea română…
Grigore Vieru trăiește prin cântecele lui Fuego. Acolo s-a retras. De acolo ne ocrotește. Fuego e focul care ne încălzește, e farul care luminează clipele pe care le trăim în istorie. Cântecele lui triste ne bucură. Cântecele lui vesele ne ființează, adică ne fac să fim. În acest ceas aniversar îi mulțumim că este, îi suntem recunoscători că e cu noi și pentru faptul ca melodiile sale însoțesc timpul de azi așa cum steaua călăuzește o navă pe mări.
La mulți ani, dătătorule de lumină ! Fă ca orele și sărbătorile să rimeze în continuare ! ( NICOLAE DABIJA ) “ 







https://www.youtube.com/watch?v=wXPKmh1LCMA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu