vineri, 23 august 2013

FUEGO SARBATORESTE 20 DE ANI DE ACTIVITATE

http://www.moldpres.md/News.aspx?NewsCod=7882&NewsDate=23.08.2013





Chişinău, 23 aug. /MOLDPRES/. Artistul sărbătoreşte 20 de ani de activitate, de existenţă activă pe scena muzicală, iar acum, în ceas aniversar, nu putem decît să îi dorim să dubleze această vîrstă şi această cifră din cariera sa.
În contextul tuturor proiectelor Pro Basarabia, putem afirma fără menajamente, că există un artist care a înfăptuit unirea, fără nici o implicare politică. Prin artă, prin devotament şi suflet de român adevărat, punînd astfel pecetea României în Moldova definitiv prin muzica sa.
Artiştii trăiesc şi ard prin creaţia lor, prin emoţiile pe care publicul le transmite şi prin finalitatea pe care actul în sine o produce. Astfel ca, atît percepţia şi interpretarea publicului, prezenţa sa în sălile de spectacol, cît şi premiile şi distincţiile dobîndite reprezintă confirmarea că munca şi determinarea conturează imaginea veridică, completează şi desăvîrşesc un sistem de valori echilibrat.
De asemenea, spaţiul în care artistul alege să îşi desfăşoare activitatea ajunge să îl asimileze pe deplin şi să se identifice cu acesta, descoperind în el un reprezentant, un ambasador al principiilor autentice.
Un exemplu valid în acest sens, cel al înrădăcinării în propriile norme spirituale, este Fuego, care a reuşit, în cei peste 10 ani de activitate pe scena basarabeană, celebraţi anul trecut, în cadrul unui spectacol – eveniment desfăşurat pe scena Palatului National “Nicolae Sulac” din Chişinău, să fie perceput ca un artist autohton şi tratat ca atare, reuşind să realizeze două spectacole pe an, cu casa închisă.
Fuego a reuşit să stabilească o legătură trainică cu Basarabia, atît prin colaborarea avută cu Grigore Vieru, care a scris pentru el în ultimii ani ai existenţei sale, cît şi prin puterea pe care muzica a exercitat-o în promovarea spiritului naţional, a valorilor autentice.
Reporterii Libertatea l-au intervievat pe Fuego pentru a afla ce înseamnă Basarabia pentru el şi cum percepe dînsul publicul ce îi conturează cariera:
„Iubesc Basarabia cu oamenii ei buni şi curaţi la suflet, publicul de la Chişinău fiind publicul pe care şi l-ar dori orice artist, cald, receptiv, sensibil, sincer. Au un cult pentru artişti şi pentru spectacol.
Este copleşitor şi în acelaşi timp onorant să fii în mijlocul unei săli în care publicul te aplaudă minute în şir, îţi cunoaşte repertoriul, vibrează împreună cu tine şi lăcrimează la fiecare vers“ (Paul Surugiu – Fuego).
În cei 10 ani de activitate desfăşurată în Republica Moldova, Fuego nu a devenit doar unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi artişti, dovadă stînd aplauzele şi braţele de flori primite la spectacole, cît şi un ambasador al cîntecului românesc, al codrilor şi versurilor basarabene, iar mărturie pentru asta stau distincţiile ce i-au fost conferite pe parcursul timpului.
Aşadar, vă prezentăm cîteva dintre cele mai semnificative distincţii care certifică, fără drept de apel, că Fuego este un artist iubit şi solicitat în Basarabia.
Cea mai importantă dintre acestea o reprezintă cea de “Artist al Poporului“, titlu onorific conferit de preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, într-o ceremonie publică ce a avut loc pe 12 octombrie 2012.
Acest titlu atestă faptul că Fuego a construit o carieră durabilă în Basarabia şi că atît publicul, cît şi autorităţile îl tratează ca fiind un român adevărat, un sol al artei interpretative, un artist ce a reuşit să unească, prin simţire, cele două lacrimi gemene româneşti.
Dacă am încerca să conturăm în cîteva fraze toată activitatea lui Paul Surugiu din Basarabia nu am reuşi să o cuprindem pe toată. De la spectacole şi turnee naţionale, la albume vîndute şi discuri de aur. De asemenea, nici o contorizare clară a premiilor nu putem realiza, în schimb, în linii mari, încercăm să vă prezentăm cîteva dintre cele mai importante puncte ale colecţiei.
În 2009 primea trofeul „Patefonul de Aur - Cel mai vîndut artist român în Basarabia", oferit de casa de discuri CAN RECORDS Chişinău, pentru vînzările record ale albumului „Clar de lună”. În 2010, artistul primea distincţia "Crucea pentru merit", CLASA I, oferită de Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, pentru contribuţia la formarea şi educarea simţului de patriotism.
Pentru că şi-a adus aportul la ridicarea flamului de românism în Basarabia şi a avut o contribuţie deosebită la promovarea idealurilor românilor, a primit în 2010, Diploma "Petru Cărare" oferită de Centrul de Spiritualitate a Basarabiei, Casa Alexei Mateevici şi Casa Limbii Române din Zaim.
Totodată, tot în 2010, Brigada "Fulger" a Ministerului de Interne din Basarabia i-a oferit medalia "15 ani Brigada de Poliţie cu destinaţie specială "Fulger", în semn de recunoştinţă pentru arta muzicală şi pentru că este cel mai îndrăgit artist român în Republica Moldova, iar în 2011 a primit Trofeul "Omul Anului 2011”.
Un alt moment semnificativ care îl uneşte pe Fuego de Basarabia este cel al întîlnirii maiestuoase cu poetul Grigore Vieru, alături de care a construit o adevărată comoară. Colaborarea sa cu poetul ales al neamului românesc, cel pe care Creatorul nu l-a înzestrat cu talent, ci cu o urmă de dumnezeire, a fost probabil, momentul în care Fuego şi-a găsit cu adevărat identitatea artistică, şi a conştientizat că el şi opera lui nu îi mai aparţin. E a tuturor, iar pentru aceasta trebuie să aducă jertfă pe altarul dragostei.
Iar parte din această comoară a fost surprinsă în albumul de artă "Testament pentru Fuego", editat de Asociaţia Culturală "REGAL D'ART ", Botoşani, 2012, volum lansat pe scena Palatului Naţional "Nicolae Sulac" din Chişinău, cu ocazia concertului extraordinar "Destin - 10 ani de cîntec pe scena basarabeană"
Volumul este editat într-o colecţie exclusivistă, pentru bibliofili şi cuprinde poemele lui Grigore Vieru, din ultimele clipe de jertfă pentru creaţie, dedicate cu nobleţe şi sinceritate celui care i-a descoperit, asimilat şi apoi împărtăşit, cel mai elocvent, atingerea de geniu.
Şi pentru că relaţia lor de filiaţie a fost atît de strînsă, Fuego a primit, în 2012, şi "Premiul pentru interpretare", oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie "Grigore Vieru", ediţia a IV-a, pentru cea mai sensibilă interpretare a versurilor maestrului Grigore Vieru.
„Îmbrăţişîndu-l pe Vieru, Fuego a îmbrăţişat Basarabia, cea care, după plecarea Poetului la stele, l-a înfiat, la rîndu-i, cu tot cu cîntecele sale, în care ea îşi regăseşte tot mai mult sufletul, în toată largheţea şi plinătatea, aşa cum i l-a dăruit Dumnezeu.
"Cîntecele lui Fuego, pe versurile lui Vieru, lasă pe chipul ei o dîră luminoasă ca o lacrimă de copil.” ( Acad. Nicolae Dabija).
Nici publicaţiile şi televiziunile nu au trecut cu vederea activitatea sa prolifică. Astfel, Paul este un răsfăţat al posturilor TV din Basarabia, care îl au ca invitat de fiecare dată cînd acesta ajunge în Moldova.
Iar audienţele emisiunilor vin ca o certificare a dragostei pe care publicul o nutreşte. În 2011, Paul primea din partea Radio Noroc, certificatul onorific "Potcoava cu noroc", pentru măiestrie profesională, notorietate şi audienţă constantă, iar anul acesta, în ianuarie, Busuioc TV îi oferea, în cadrul unei gale somptuoase, Trofeul Festivalului "Firicel de Busuioc 2013" pentru calitatea de a fi, de mai bine de 10 ani, „Cel mai solicitat interpret din Republica Moldova"
Aceasta este doar o mică parte a întregului care atestă faptul că Paul Surugiu este, indiferent de ce spun anumite părţi, un artist desăvîrşit, iubit şi apreciat la justa valoare în Basarabia, care l-a adoptat şi care se identifică cu muzica şi forma pe care arta creată de el o consacră.
“Cu sufletul deschis şi inima de român ardelean, dar din tată, cu rădăcini moldave, am făcut legămînt, pe viaţă, că voi milita cu arma cuvîntului şi muzicii, cu toată fiinţa mea, pentru aducerea şi menţinerea frumosului prin artă, pe marea scenă a lumii!
Confraţii basarabeni m-au congratulat cu sintagma ambasador! Este o misiune pe care mi-am asumat-o, de cum am trecut pentru prima dată, în urmă cu un deceniu, Prutul! În aceşti 10 ani, am încercat, indiferent în ce colţ de lume m-am aflat, să fac cunoscută spectatorilor mei, puternica legătură de conştiinţă, limbă şi sînge dintre românii neamului meu.” (Paul Surugiu – Fuego – discursul rostit la conferirea titlului de Artist al Poporului).
Echipa Moldpres îi urează astăzi mulţi ani de cîntec, încununaţi de tot binele posibil lui FUEGO, artistul care a adus mai aproape de suflet limba română, care cîntă pentru cei sensibili şi care realizează, treptat, cu fiecare apariţie, o încununare a muzicii, a celei mai frumoase forme de artă.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu