miercuri, 5 iunie 2013

MARIA BUTACIU - VALOROASA CREAȚIE A FOLCLORULUI ROMÂNESC



 MARIA BUTACIU – valoroasa creație a folclorului românesc, sâmbătă, la Favorit TV

Reîntoarcerea la valorile ce definesc identitatea națională, la întregul tablou al simplității și înâlțării către arta pură, născută din autenticitatea și spiritul pur românesc, este cea care, indiferent de spații și situații, rămâne fascinantă și poate, printr-un magnetism indescifrabil , să creeze pasiuni.
Folclorul românesc, cules din izvoarele limbii, din locurile neatinse de civilizație, din ințelepciunea mistică a dorurilor, a neamului este probil sursa de inspirație a naționalismului, având forme diverse și zone care merită conștientizate, descoperite, promovate, asimilate și apreciate.
In ediția de sâmbătă, 8 iunie, în emisiunea “Fuego și prietenii“, difuzată pe Favorit TV, Paul Surugiu va readuce folclorul neprihănit în casele românilor, având-o ca invitată pe speciala, pe doamna câtecului popular românesc, Maria Butaciu.
Reprezentantă de frunte a Ardealului istoric, acolo unde cântul pune luminii zăvor, Maria Butaciu este una dintre cele mai autentice artiste autohtone, transmițând mai departe portul, piesele și tradiția zonei sale, prin toată cariera în care s-a dovedit a fi o triumfătoare purtătoare a stindardului autentic, trăind fiecare clipă cu detașare, si făcând ca românismul să fie promovat la justa valoare printr-un glas inconfundabil și o decență demnă de urmat pentru toți artiștii.
Din dragoste de țară și pasiune pentru valorile neaoșe, Maria Butaciu a ridicat folclorul la rang de virtute în viața sa, transformând arta în formă a parcursului său, purtând portul popular ca pe un cântec din care, de fiecare dată, descoperă noi și noi sensuri.
Siguranța glasului, tehnica interpretativă, vocația și determinarea, fac din Maria Butaciu o nestemată a muzicii populare românești. Dorul sau pentru cântec, emoția pe care acesta i-o transmite se reflectă în fiecare bijuterie a neamului românesc, asupra căreia își pune în doze precise amprenta.
Cu un timbru unic, a fost și este în continuare reprezentanta unei generatii glorioase, care i-a acordat toată aprecierea pentru ritmul pasionant, pentru seriozitate și pentru cadențele minunate create cu fiecare minune a cântecului popular.
Urmăriți așadar, sâmbătă, incepând cu ora 21.00, o emisiune în care folclorul românesc își prezintă una dintre cele mai semnificative și valoroase creații – Maria Butaciu.
POVESTEA PUIULUI DE CERB - baladă:

http://www.youtube.com/watch?v=pjpKwXUthYM


Maria Butaciu, o voce emblematică, din comoara folclorului românesc. Și cine nu își amintește cântecele interpretate de Maria Butaciu?

M-am suit în dealul Clujului
Bade pălărie nouă 
Bădiță sărutuș tău
Aoleu ce ploaie vine de la Cluj
M-am dus din Ardealul meu
Trandafir cu creanga-n apă
Balada puiului de cerb 
Firule, măi fir de iarbă

Și câte și mai câte alte cântece minunate interpretate pe poarcursul anilor de artista Maria Butaciu care nu a uitat și nu va uita nici dincolo de timp Ardealul, unde se află satul în care a văzut lumina zilei.

Cu dragoste de neam și de țară, artistul PAUL SURUGIU - FUEGO și artista MARIA BUTACIU, vor aduce folclorul românesc în casele românilor.


Rodica Elena LUPU
membru al Uniunii Scriitorilor din România

5 comentarii:

  1. Aparitia artisului Fuego la emisiunea de sambata seara, pe Favorit Tv , nu poate fi decat un balsam pentru sufletele noastre !

    RăspundețiȘtergere
  2. Paul Surugiu este si va ramane artistul sufletelor noastre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doi ardeleni valorosi ne vor face seara de sambata mai frumoasa prin prezenta lor la Favorit Tv in cadrul emisiunii ”Fuego si prietenii”...Fuego si Maria Butaciu sunt ardeleni de-ai mei pe care-i iubesc si ma mandresc cu ei...

    RăspundețiȘtergere
  4. Maria Butaciu este si va ramane artista sufletelor noastre.

    RăspundețiȘtergere