duminică, 2 iunie 2013

FUEGO – AMBASADORUL BASARABIEI

„O legatura de sange, de dor, de muzica, 

de taina, de limba si constiinta…”













FUEGO – AMBASADORUL BASARABIEI

Artistii traiesc si ard prin creatia lor, prin emotiile pe care publicul le  transmite si prin finalitatea pe care actul in sine o produce. Astfel ca, atat perceptia si interpretarea publicului, prezenta sa in salile de spectacol, cat si premiile si distinctiile dobandite reprezinta confirmarea ca munca si determinarea contureaza imaginea veridica , completeaza si desavarsesc un sistem de valori echilibrat.
De asemenea, spatiul in care artistul alege sa isi desfasoare activitatea ajunge sa il asimileze pe deplin si sa se identifice cu acesta, descoperind in el un reprezentant, un ambasador al principiilor autentice. 
Un exemplu valid in acest sens, cel al inradacinarii in propriile norme spirituale, este Fuego, care a reusit, in cei peste 10 ani de activitate pe scena basarabeana, celebrati anul trecut, in cadrul unui spectacol – eveniment desfasurat pe scena Palatului National “Nicolae Sulac” din Chisinau, sa fie perceput ca un artist autohton si tratat ca atare, reusind sa realizeze doua spectacole pe an, cu casa inchisa, devenite traditie.
Fuego a reusit sa stabileasca o legatura tainica cu Basarabia, atat prin colaborarea avuta cu Grigore Vieru, care a scris pentru el in ultimii ani ai existentei sale, cat si prin puterea pe care muzica a exercitat-o in promovarea spiritului national, a valorilor autentice.
„Iubesc Basarabia cu oamenii ei buni si curati la suflet, publicul de la Chișinau fiind publicul pe care si l-ar dori orice artist, cald, receptiv, sensibil, sincer. Au un cult pentru artiști si pentru spectacol. 
Este coplesitor si in același timp onorant sa fii in mijlocul unei săli in care publicul te aplauda minute in sir, îți cunoaște repertoriul, vibreaza împreuna cu tine si lacrimeaza la fiecare vers.“ (Paul Surugiu – Fuego)
In cei 10 ani de activitate desfaurata in Republica Moldova, Fuego nu a devenit doar unul dintre cei mai iubiti si apreciati artisti, dovada stand aplauzele si bratele de flori primite la spectacole, cat si un ambasador al cantecului romanesc, al codrilor si versurilor basarabene, iar marturie pentru asta stau distinctiile ce i-au fost conferite pe parcursul timpului.
Cea mai importanta dintre acestea o reprezinta cea de “Artist al Poporului“ , titlu onorific conferit de presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, intr-o ceremonie publica ce a avut loc pe 12 octombrie 2012. 
Acest titlu atesta faptul ca Fuego a construit o cariera durabila in Basarabia si ca atat publicul cat si autoritatile il trateaza ca fiind un roman adevarat, un sol al artei interpretative, un artist ce a reusit sa uneasca, prin simtire, cele doua lacrimi gemene romanesti.
Daca am incerca sa conturam in cateva fraze toate activitatea lui Paul Surugiu din Basarabia nu am reusi sa o cuprindem pe toata. De la spectacole si turnee nationale, la albume vandute si discuri de aur. De asemenea, nici o contorizare clara a premiilor nu putem realiza, in schimb, in linii mari, incercam sa va prezentam cateva dintre cele mai importante puncte ale colectiei. 
In 2009 primea trofeul „ Patefonul de Aur - Cel mai vandut artist roman in Basarabia", oferit de casa de discuri CAN RECORDS Chisinau, pentru vanzarile record ale albumului „Clar de luna”. In 2010, artistul primea distinctia "Crucea pentru merit", CLASA I, oferita de Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova, pentru contributia la formarea si educarea simtului de patriotism.
Pentru ca si-a adus aportul la ridicarea flamului de romanism in Basarabia si a avut o contributie deosebita la promovarea idealurilor romanilor, a primit in 2010,  Diploma "Petru Carare"  oferita de Centrul de Spiritualitate a Basarabiei, Casa Alexei Mateevici si Casa Limbii Romane din Zaim.
Totodata, tot in 2010, Brigada "Fulger" a Ministerului de Interne din Basarabia i-a oferit medalia "15 ani Brigada de Politie cu destinatie speciala "Fulger", in semn de recunostinta pentru arta muzicala si pentru ca este cel mai indragit artist roman in Republica Moldova, iar in 2011, a primit Trofeul "Omul Anului 2011”.
Un alt moment semnificativ care il uneste pe Fuego de Basarabia este cel al intalnirii maiestuoase cu poetul Grigore Vieru, alaturi de care a construit o adevarata comoara. Colaborarea sa cu poetul ales al neamului romanesc, cel pe care Creatorul nu l-a inzestrat cu talent, ci cu o urma de dumnezeire, a fost probabil, momentul in care Fuego si-a gasit cu adevarat identitatea artistica, si a constientizat ca el si opera lui nu ii mai apartin. E a tuturor, iar pentru acestia trebuie sa aduca jertfa pe altarul dragostei.
 Iar parte din aceasta comoara a fost surprinsa in albumul de arta "Testament pentru Fuego" , editat de Asociatia Culturala "REGAL D'ART", Botosani, 2012, volum lansat pe scena Palatului National "Nicolae Sulac" din Chisinau, cu ocazia concertului  extraordinar 
"Destin - 10 ani de cantec pe scena basarabeana". 
Volumul, tiparit intr-o colectie exclusivista, pentru bibliofili, cuprinde poemele lui Grigore Vieru, din ultimele clipe de jertfa pentru creatie, dedicate cu noblete si sinceritate celui care i-a descoperit, asimilat si apoi impartasit, cel mai elocvent, atingerea de geniu.
Si pentru ca relatia lor de filiatie a fost atat de stransa, Fuego a primit, in 2012, si "Premiul pentru interpretare", oferit in cadrul Festivalului International de Poezie "Grigore Vieru", editia a IV a, pentru cea mai sensibila interpretare a versurilor maestrului Grigore Vieru.
  „Imbratisandu-l pe Vieru, Fuego a imbratisat Basarabia, cea care, dupa plecarea Poetului la stele, l-a infiat, la randu-i, cu tot cu cantecele sale, in care ea isi regaseste tot mai mult sufletul, in toata larghetea si plinatatea, asa cum i l-a daruit Dumnezeu.Cantecele lui Fuego, pe versurile lui Vieru, lasa pe chipul ei o dara luminoasa ca o lacrima de copil.” 
(Acad. NICOLAE DABIJA ) 
Nici publicatiile si televiziunile nu au trecut cu vederea activitatea sa prolifica. Astfel, Paul este un rasfatat al posturilor TV din Basarabia, care il au ca invitat de fiecare data cand acesta ajunge in tara lor. 
Iar audientele emisiunilor vin ca o certificare a dragostei pe care publicul o nutreste. In 2011, Paul primea din partea Radio Noroc, certificatul onorific "Potcoava cu noroc", pentru maiestrie profesionala, notorietate si audienta constanta, iar anul acesta, in ianuarie, Busuioc TV ii oferea, in cadrul unei gale somptuoase, Trofeul Festivalului "Firicel  de Busuioc 2013” pentru calitatea de a fi, de mai bine de 10 ani, „Cel mai solicitat interpret din Republica Moldova".
Aceasta este doar o mica parte a intregului care atesta faptul ca Paul Surugiu este, indiferent de ce spun anumite parti, un artist desavarsit, iubit si apreciat la justa valoare in Basarabia, care l-a adoptat si care se identifica cu muzica si forma pe care arta creata de el o consacra.
“Cu sufletul deschis și inima de român ardelean, dar din tată, cu rădăcini moldave, am facut legământ, pe viață, că voi milita cu arma cuvântului și muzicii, cu toată ființa mea, pentru aducerea și menținerea frumosului prin artă, pe marea scena a lumii!
Confrații basarabeni m-au congratulat cu sintagma ambasador! Este o misiune pe care mi-am asumat-o, de cum am  trecut pentru prima dată, în urmă cu un deceniu, Prutul! În acești 10 ani, am încercat, indiferent în ce colț de lume m-am aflat, să fac cunoscută spectatorilor mei, puternica legătură de conștiință, limbă și sânge dintre românii neamului meu.” 
(Paul Surugiu – Fuego)

7 comentarii:

  1. Foarte frmos! Merita acest titlu, un artist ca Fuego nu se mai naste! Te iubim si te pretuim dragul nostru drag. Familia Radu din Cluj

    RăspundețiȘtergere
  2. UN ARTIST FARA FRONTIERE SI FARA TIMP, UN AMBASADOR AL FRUMOSULUI, DIN INIMA PENTRU INIMI! TE IUBIM FUEGO!

    RăspundețiȘtergere
  3. AMBASADOR AL IUBIRII SI AL NEAMULUI SAU DE PRETUTINDENMI. FUEGO, UN MARE ARTIST!

    RăspundețiȘtergere
  4. Fuego merita toate aceste premii dar in primul rand merita respectul tuturor romanilor orinde s-ar afla ei...Aceste premii demonstreaza valoare lui si faptul ca poporul basarabean il iubeste enorm!!!Ne mandrim cu el,este artistul care iubeste si este iubit de publicul de pe ambele maluri ale Prutului...Felicitari,Paul si mult succes mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari !!! Indragitului nostru drag Paul, merita aceste premii cu adevarat.Noi familia Drug de la Londra te iubim si te apreciem enorm de mult .Paul mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  6. superb ceea ce am vazut sper sa mai reusesc sa mai avad si altele cu Paul

    RăspundețiȘtergere